Ana içeriğe atla

İCAT :FIRIN



Fırınların, kullanıldıkları işlere göre çeşitli biçimleri vardır. Kullanıldıkları işlere göre de şu adları alırlar: Ekmek fırını, kömür fırını, çanak-çömlek fırını, tuğla fırını, yüksek fırın.

Ekmek Fırını : Ekmek, francala, simit, börek gibi hamur işlerinin, çeşitli yemeklerin pişirildiği fırınlardır. Bu fırınlar alçak tavanlı bir odaya benzerler. Ateş bu odanın bir kenarında yakılır. Yakacaklar, pişirilecek şeyler “fırın ağzı” denilen küçük bir kapıdan sokulur. Pişirilecek şeyler de uzun saplı, yassı bir kürekle içeri sürülüp yerleştirilir.
Ekmek pişirmekte kullanılan fırınların da birçok çeşitleri vardır. Memleketimizde fırın, çoğunlukla çalı-çırpı ve odun yakılarak ısıtılan fırınlar bulunur. Bu fırınların duvarları kalın tuğlalarla örtülüdür. Böylece, sıcaklığının uzun zaman korunması mümkün olur. İleri memleketlerde artık ekmek fırınları elektrikle çalıştırılıyor. Unun yoğurulup hamur yapılmasından, ekmeğin kâğıda sarılmasına kadar geçen bütün işlemler insan eji değmeden otomatik makinelerle yapılır. Bu seri imalat hem çabukluğu, hem de temizliği sağlamıştır. Ekmek fabrikası adını alan bu büyük imalathanelerde asıl fırının kızdırılmasında da elektrikten faydalanılır.
Bir fırının elektrikle ısıtılmasında iki yol kullanılır. Birinci şekilde fırının tuğlaları arasına yerleştirilmiş maden tellerden akım geçirilir. Tellerin kızgın hale gelerek yaydıkları ısıyla fırın ısınır. Böylece yüksek sıcaklık derecelerine kadar çıkmak mümkün olur.
İkinci şekilde ise elektrik arkı kullanılır. İki kömür çubuk arasına bir gerilim tatbik edilir. Doğan arkın açığa çıkardığı ısı ile fırın kızdırılır.

Kömür Fırını : İnce gövdeli ağaç ve kalın dalların, belirli boyda kesilerek, odun kömürü (mangal kömürü veya Rumeli kömürü) yapıldığı yerdir. Genel olarak kilden yapılan bu fırınlar kapalı, havasız yerlerde karbonlu maddelerin için için yanarak kömürleşmesi esasına göre yapılmıştır.

Tuğla Fırını : Tuğla ve kiremitlerin daha dayanıklı olması için pişirildiği yerdir. Tuğla’dan yapılmıştır.

Çini Fırını : Ağzı çok dar gayet büyük bir küpü andırır. Tuğladan yapılmıştır. Çanak, çömlek, çini porselen gibi şeylerin pişirilmesinde kullanılır.

Yüksek Fırın : Madenleri eritmek için kullanılır. Bu fırınlarda gayet yüksek ısı elde edilir.




Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİLİM İNSANLARI :İBNİ SİNA

İBNİ SİNA (980 - 1037) Felsefe,  matematik , astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin çeşitli alanlarında seçkinleşmiş olan,   İBNİ SİNA(980-1037), matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiştir. Astroloji ve simyaya itibar etmemiş, Dönüşüm KURAMININ doğru olup olmadığını yapmış olduğu deneylerle araştırmış ve doğru olmadığı sonucuna ulaşmıştır.  İBN-i SİNA'ya göre, her element sadece kendisine özgü niteliklere sahiptir ve dolayısıyla daha değersiz metallerden altın ve gümüş gibi daha değerli metallerin elde edilmesi mümkün değildir.                                         İbn-i Sinâ , mekanikle de ilgilenmiş ve bazı yönlerden Aristoteles'in hareket...

İCAT,MUCİT,BİLİM İNSANI NEDİR?

İCAT NEDİR? Buluş ya da icat, daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla geliştirilmesidir.  İcat ların çoğu daha önce var olan teknolojilerin yeni ve benzersiz biçimde bir araya getirilmesinin sonucudur. Bu yeni ürün belirli bir insan gereksinimini karşılama çabası sonucunda, mucidin bir işi daha çabuk ya da daha verimli yapma isteği sonucunda, hatta bazen rastlantıyla ortaya çıkabilir. Bireysel çalışmanın sonucu olabileceği gibi, ekip çalışmasıyla da gerçekleştirilmiş olabilir. Zaman zaman icatların, dünyanın farklı kesimlerinde aynı sıralarda, ama birbirlerinden bağımsız olarak ortaya çıktıkları da görülür. MUCİT NEDİR? Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimsedir. Mucitler; Daha önce olmayan yararlı bir nesneyi keşfeden ya da üreten kişilerdir. Bugün günlük hayatimizi büyük ölçüde etkileyen bazı icatlar dışında, modern icatları tek bir mucidin keşfettiğini söylemek güçtür. Birçok icadın, su anki modern biçimini alana dek gelişmesi yıllar sürmüştür. BİLİM...

İCAT :KİTAPLIK

Kitaplık  Sistemli bir şekilde düzene konularak sınıflandırılmış kitap, dergi, süreli yayın, grafik, göze ve kulağa hitap eden belgeler koleksiyonu.  Kitaplıklar başlangıçta yerleri rahatlıkla değiştirilebilir bir dolap şeklindeyken, 18. yüzyılda sabit ayaklar üzerine kurulan, iç kısmındaki raflarının arzu edildiği biçimde ayarlanabilen ve evlerin belirli ihtiyaçları arasına giren bir mobilya oldu. Evlerde bulunan kitaplıklardan başka, büyük şehirlerde devletin, belediye kuruluşlarının, bütün bilim müesseselerinin kitaplıkları mevcuttur. Bugün en küçük kamu kuruluşlarında bile, küçük de olsa, bir kitaplık bulunmaktadır. Kitaplıklar, genelde üst kısmı camlı ve parmaklıklı, alt kısmı ise çekmeceli veya iki tarafa açılacak biçimde kapaklı olurlar. Bunların durumu, günün şartlarına göre değişmektedir. İdeal bir kitaplık, kitap sayısı arttıkça ilave raflarla ihtiyaca cevap verecek özellikte olmalıdır. Buna prefabrik (önceden hazırlanmış, ayarlı) kitaplıklar da denilir. (Bkz. ...